Medewerkers in dienst met een laag loon? Lage-inkomensvoordeel

Vanaf 1 januari 2017 is het lage-inkomensvoordeel (LIV) als onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL) van toepassing.

Wat is het LIV?

Werkgevers kunnen voor werknemers die jaarlijks minstens 1.248 uur werken een deel loonkostenstijging gecompenseerd krijgen. Sinds 1 januari 2017 is dit een nieuwe jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers op grond van de Wet tegemoetkoming loondomein. Het lage-inkomensvoordeel is een tegemoetkoming in de loonkosten voor werknemers met een laag loon en kan oplopen tot maximaal € 2.000, – per werknemer per jaar.

Voorwaarden

Werkgevers hebben recht op dit voordeel voor elke werknemer die voldoet aan de volgende drie voorwaarden:

  • De werknemer heeft een gemiddeld uurloon van minimaal 100% en maximaal 125% van het wettelijk minimumloon voor werknemers.
  • De werknemer is verzekerd voor de werknemersverzekeringen.
  • De werknemer heeft ten minste 1.248 uren per jaar loon ontvangen.
  • De werknemer heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt.

De hoogte van het bedrag dat werkgevers als gevolg van het lage-inkomensvoordeel uitbetaald krijgen, hangt dus af van het totaal aantal loon-uren dat werknemers die aan de voorwaarden voldoen in een jaar uitbetaald hebben gekregen. Het gaat hierbij om de overeengekomen contracturen inclusief ziekte-, vakantie extra gewerkt en uitbetaalde vakantie uren.

Aanvraag gebeurt automatisch

Het verzoek om toepassing vindt automatisch plaats door middel van de aangifte loonheffingen. De belastingdienst verstrekt vóór 15 maart van het volgende kalenderjaar gegevens aan u als werkgever over de voorlopige berekeningen van het LIV. Deze berekening is gebaseerd op de aangifte loonheffingen en correcties over het jaar 2017 die tot en met 31 januari 2018 zijn ingediend. Het is van groot belang om deze gegevens goed te controleren. U heeft namelijk tot 1 mei 2018 de tijd om correcties in te dienen middels een gecorrigeerde aangifte loonheffingen over het jaar 2017. Wij verzoeken u dan ook na ontvangst deze berekeningen direct aan ons door te zetten zodat we voor een tijdige controle en correctie kunnen zorgdragen.

De Belastingdienst beslist voor 1 augustus 2018 definitief over de vastgestelde LIV-berekeningen en betaalt dit uiterlijk op 12 september 2018 uit.

Heeft u hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op.

Vera Kasemir
Salarisadviseur
v.kasemir@bghaccountants.nl

  • Vera Kasemir
    Vera Kasemir Salarisadministrateur | HR adviseur

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op.