Scooter of motor als alternatief voor een auto van de zaak

Als je een auto van de zaak rijdt en daar jaarlijks minimaal 500 km. privé mee rijdt, wordt er in het algemeen jaarlijks 22% van de catalogusprijs (de nieuwprijs incl. BTW en BPM) bij je inkomen gerekend, waarover je inkomstenbelasting verschuldigd bent. Als alternatief voor een auto zou je kunnen overwegen om een scooter of motor van de zaak te rijden.

Geen bijtelling maar werkelijk gebruik

Met een scooter of motor van de zaak heb je minder last van files en ben je sneller bij je klanten en op kantoor. Dit zijn goede zakelijke redenen voor de aanschaf. Voor een scooter of motor geldt echter geen 22% bijtelling, maar moet het werkelijke privé gebruik worden belast. Dat betekent dat je moet registreren hoeveel kilometers jaarlijks privé en zakelijk worden gereden. De verhouding tussen die kilometers bepaalt dan de correctie voor het privégebruik.

Scooter of moter van de zaak: Kosten zijn zakelijk

De aanschafkosten en de verbruikskosten kunnen op de zaak worden geboekt. Ook bijbehorende normale kosten zoals motorkleding, een helm, tassen e.d. zijn aftrekbaar. Tevens kan gebruik worden gemaakt van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en bij elektrische vervoermiddelen vaak van de milieu-investeringsaftrek en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen.

Indien je denkt aan een scooter of motor van de zaak, laat je dan goed informeren door je adviseur. Heb je nog vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op.

Whitepaper Auto van de zaak

Wat is voordeliger, een auto zakelijk of privé aanschaffen? Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Waar moet je op letten? Wij helpen ondernemers vaak bij het maken van deze keuze. In deze whitepaper zetten we alles voor jou op een rijtje. Het belangrijkste? Wat is fiscaal – en daarmee financieel – het meest aantrekkelijke voor jou? Zo kun jij na het lezen van dit document eenvoudig jouw keuze maken.

whitepaper-auto-van-de-zaak6