Btw terugvragen bij oninbare vorderingen

Btw op oninbare vorderingen wordt teruggevraagd in het tijdvak wanneer de oninbaarheid komt vast te staan. Er is sprake van oninbaarheid als vaststaat dat de debiteur de facturen niet meer kan betalen en aannemelijk wordt gemaakt dat de facturen niet meer zullen worden betaald.

Btw kan 1 jaar na de opeisbaarheid worden teruggevorderd

Als de oninbaarheid niet kan worden vastgesteld, wordt de vordering uiterlijk één jaar na het verstrijken van opeisbaarheid alsnog als oninbaar aangemerkt en kan de btw op de vordering worden teruggevraagd bij de belastingdienst. Hierbij is de betalingstermijn van belang. Als op de factuur geen betalingstermijn wordt vermeld dan moet uitgegaan worden van de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen.

Vorderingen die nog niet betaald zijn en waarvan de uiterste betaaldatum vóór 1 januari 2017 lag, worden vanaf 1 januari 2018 als oninbaar aangemerkt. De btw over deze oninbare vorderingen moet worden teruggevraagd in de reguliere eerste btw-aangifte van 2018. De eerste aangifte over een tijdvak in 2018 is bij kwartaalaangiften in april 2018 of bij maandaangiften in februari 2018. U hoeft geen apart teruggaafverzoek meer te doen.

Het terugvragen van de btw kan op twee manieren

  • het terug te vragen btw-bedrag wordt opgenomen als negatieve omzet met het bijbehorende negatieve btw-bedrag in de rubriek 1a of 1b van de btw-aangifte; of
  • het terug te vragen btw-bedrag wordt opgenomen als aftrekbare voorbelasting in rubriek 5b van de btw-aangifte.

Wat als de vordering alsnog betaald wordt?

Als de vordering alsnog geheel of gedeeltelijk wordt betaald, terwijl de btw reeds is teruggevraagd, moet er gecorrigeerd worden. De alsnog ontvangen btw moet opnieuw worden afgedragen aan de belastingdienst.

Hoe zit het met een overgedragen vordering?

Als een vordering geheel of gedeeltelijk wordt overgedragen aan een andere ondernemer, treedt de andere ondernemer voor de hele of gedeeltelijke vordering in de plaats. Wanneer de vordering als oninbaar wordt aangemerkt dan kan de overnemende ondernemer de btw terugvragen door het indienen van het formulier ‘verzoek om teruggaaf omzetbelasting (overgenomen vorderingen)’.

Schuldeisersakkoord of crediteurenakkoord afgesloten?

Bij het sluiten van een schuldeisersakkoord of crediteurenakkoord waarbij een deel van de vordering wordt prijsgegeven, is er juridisch gezien geen sprake meer van een vordering voor het deel dat wordt prijsgegeven. Dat is het geval wanneer u bijvoorbeeld akkoord gaat met een betalingsregeling van 75% en kwijtschelding van het resterende bedrag. Het recht op teruggave van btw wegens oninbare debiteuren vervalt daarom (deels) bij het sluiten van een schuldeisersakkoord of crediteurenakkoord.

Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over dit onderwerp?