Btw terugvragen over zonnepanelen is nu eenvoudiger

Het is ondertussen geen geheim meer dat particulieren die zonnepanelen laten plaatsen de btw over de aanschaf en installatie van die zonnepanelen kunnen terugvragen. Wat wel nieuw is, is dat de belastingdienst de werkwijze om die btw terug te vragen en de daarmee samenhangende verplichtingen heeft vereenvoudigd.

Even terug in de tijd …..
Op het moment dat je zonnepanelen hebt laten plaatsen, wordt je door je eigen zonnepanelen als het ware leverancier van stroom. Dit betekent dat de belastingdienst je als ondernemer voor de btw ziet. Daardoor ben je verplicht btw af te dragen over de geleverde stroom. Maar je mag daardoor ook btw terug te vragen over de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen.

In de jaren na aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen is het bedrag dat je aan btw moet afdragen over de geleverde stroom minimaal. Dit bedrag is in bijna alle gevallen zo minimaal dat gebruik mag worden gemaakt van de zogenaamde Kleine Ondernemers Regeling (KOR) voor de btw. Deze regeling houdt in dat de aangifteplicht voor de btw vervalt.
Kortom, btw terugvragen in jaar 1 over de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen, en afmelding voor de btw vanaf jaar 2.

Zowel de aanmelding voor de btw als de toekomstige afmelding wordt nu vereenvoudigd, afhankelijk van je specifieke situatie:

Je bent particulier met zonnepanelen en hebt je nog niet aangemeld als ondernemer
Je kunt dat alsnog doen via een formulier op de website van de belastingdienst, en kunt vervolgens de btw terugvragen op aangifte. Let op: dit kan ook nog indien je de zonnepanelen hebt gekocht in voorgaande jaren.
Afmelding voor de aangifteverplichting gebeurt vervolgens vanzelf. Je krijgt na aangifte 1 géén aangiften meer uitgereikt.

Je bent particulier met zonnepanelen en hebt je al aangemeld als ondernemer, maar de btw over de aanschaf nog niet terug gevraagd
Stel je hebt de zonnepanelen aangeschaft in 2015, maar hebt je pas aangemeld als ondernemer in 2017. De kans is dan groot dat je de btw over de aanschaf en plaatsing nog niet teruggevraagd hebt. Dat kan gelukkig alsnog. Neem contact op met de belastingdienst (of met ons) en vraag alsnog om een aangifte over het tijdvak waarin de aanschaf en plaatsing heeft plaatsgevonden. Ook in deze situatie zou vervolgens afmelding voor de aangifteplicht vanzelf moeten volgen.

Je hebt een eenmanszaak en wilt zonnepanelen kopen
Via je eenmanszaak heb je al een btw-nummer en aangifteplicht. Let dan op het volgende. Heb je een fiscaal partner zonder onderneming en (dus) zonder btw-nummer, laat de zonnepanelen dan kopen door je fiscaal partner. Hij of zij krijgt wordt dan zelf als btw-ondernemer aangemerkt en het bovenstaande blijft van toepassing. Doe je dat niet, dan gaat de btw-plicht voor de zonnepanelen enerzijds en de btw-plicht voor je reeds bestaande eenmanszaak anderzijds door elkaar lopen met mogelijk vervelende gevolgen.

Conclusie
Heb je al zonnepanelen aangeschaft of ga je dit doen: btw terugvragen over de aanschaf en plaatsing is en blijft mogelijk, ook al heeft die aanschaf in het verleden plaatsgevonden. Via de site van de belastingdienst of via ons kan dit makkelijk geregeld worden. Afmelding voor de btw volgt toekomstig vanzelf.

Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Martijn Vermunt
Partner
info@bghaccountants.nl

  • Martijn Vermunt
    Martijn Vermunt Partner

Meer weten over dit onderwerp?