Kan ik mijn auto naar privé halen?

Als een auto in de bijtelling te duur wordt, wil je deze wellicht overnemen in privé. Kan dat zomaar en maakt het nog wat uit of je een eenmanszaak hebt of een bv?

Bijtelling te duur?

De meeste ondernemers zetten een nieuwe auto op de zaak. De kosten zijn dan aftrekbaar, op de bekende bijtelling na. De bijtelling is echter gekoppeld aan de catalogusprijs in het jaar van aanschaf. Naarmate de auto ouder wordt, wordt de bijtelling fiscaal minder interessant. Je zou dan de auto wellicht liever in privé rijden en zakelijke kilometers declareren.

Je hebt een eenmanszaak: auto naar privé kan niet zomaar

Ondernemers met een eenmanszaak kunnen hun auto van de zaak niet zomaar naar privé halen. De auto blijft dus op de zaak staan en je blijft de bijtelling voor je kiezen krijgen.

Uitzondering
Naar privé halen als je een eenmanszaak hebt is alleen mogelijk bij een zogenaamde bijzondere omstandigheid. Bijvoorbeeld dat de wetgeving zodanig verandert dat je, als je dat van tevoren had geweten, de auto niet op de zaak had gezet. Je moet dit desgevraagd aannemelijk kunnen maken.

Rij je de zakenauto niet meer zakelijk, dan ben je zelfs verplicht de auto over te brengen naar privé.

Andere auto kopen
Koop je een andere auto, dan kun je er wel voor kiezen deze in privé te rijden en niet op de zaak te zetten.

Je hebt een bv: auto naar privé is mogelijk

Wil je als dga de auto overnemen in privé, dan kan dit wel. Je bent fiscaal namelijk gewoon werknemer en kunt dus de auto voor een reële prijs van de bv overnemen. Ga bijvoorbeeld op internet na wat een reële prijs is voor je auto, dat voorkomt discussie met de inspecteur.

Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op.

Martijn Vermunt
Partner
info@bghaccountants.nl

  • Martijn Vermunt
    Martijn Vermunt Partner

Whitepaper Auto van de zaak

Wat is voordeliger, een auto zakelijk of privé aanschaffen? Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Waar moet je op letten? Wij helpen ondernemers vaak bij het maken van deze keuze. In deze whitepaper zetten we alles voor jou op een rijtje. Het belangrijkste? Wat is fiscaal – en daarmee financieel – het meest aantrekkelijke voor jou? Zo kun jij na het lezen van dit document eenvoudig jouw keuze maken.

whitepaper-auto-van-de-zaak6