Wanneer ben je elkaars fiscaal partner?

Als je fiscaal partner bent kan dit gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting die je betaalt of terugkrijgt. Die gevolgen kunnen positief, maar ook negatief uitpakken. Of je fiscaal partner bent, hangt af van de situatie.

Je bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan ben je in fiscaal opzicht altijd partner van elkaar.

Je staat op hetzelfde adres ingeschreven

Ook kun je elkaars fiscaal partner zijn als je op hetzelfde adres staat ingeschreven. Dan dien je wel aan een of meer van de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Je bent allebei meerderjarig en hebt samen een notarieel samenlevingscontract afgesloten
  • Je hebt samen een kind of één van jullie heeft van de ander een kind erkent
  • Je bent bij een pensioenfonds aangemeld als pensioenpartners
  • Je bezit samen een eigen woning en woont hier ook allebei in
  • Je bent allebei meerderjarig en op je adres staat ook een minderjarig kind van één van jullie beiden ingeschreven, uitgezonderd indien er sprake is van commerciële verhuur
  • Je bent meerderjarig en woont met een minderjarig kind in een opvangwoning of een huis voor beschermd wonen die je kreeg via de WMO. Je bewoont die woning samen met een meerderjarige die ook op dat adres staat ingeschreven
  • Je was het voorafgaande jaar al fiscaal partner

Let op! Je bent geen fiscaal partner meer als je niet meer samen op hetzelfde adres staat ingeschreven, tenzij je getrouwd bent of geregistreerd partner bent. Het maakt hierbij dus niet uit of je nog steeds aan een van bovenstaande voorwaarden voldoet.

Fiscaal partnerschap met je kind of ouder

Bij een fiscaal partner denk je vaak aan je man/vrouw of vriend/vriendin. Het is echter ook mogelijk om fiscaal partner met je kind of met één van je ouders te zijn, als je op hetzelfde adres ingeschreven staat en voldoet aan een of meer van bovenstaande voorwaarden. Daarnaast geldt dat je op 31 december van het jaar daarvoor allebei 27 jaar of ouder moet zijn.

Heb je vragen over jouw situatie? Wij helpen je graag verder. Neem hiervoor contact met ons op.

Meer weten over dit onderwerp?