Dit zijn de 8 belangrijkste aftrekposten voor zzp-ers

Nieuws

Dit zijn de 8 belangrijkste aftrekposten voor zzp-ers

Laat geen geld liggen

bgh_contact_icon

Als ondernemer heb je recht op allerlei aftrekposten. Veel (startende) ondernemers hebben vaak geen idee welke aftrekposten er allemaal zijn, blijkt uit onderzoek van de belastingdienst. Zonde, want daardoor laten ze veel geld liggen. Wij zetten de belangrijkste aftrekposten voor zzp-ers op een rij.

1. Autokosten

Ondernemers kunnen onder andere kosten van zakelijke autoritten aftrekken. Er zijn twee opties:

  • Je hebt een eigen auto. Je mag het totaal aantal zakelijke kilometers (inclusief woon-werkverkeer) maal € 0,19 aan jezelf privé vergoeden. Daarnaast mag je naar rato de btw op de betaalde autokosten terugvragen. Dat betekent dat je van alle autokosten, die je privé hebt betaald, de btw bij elkaar optelt. Vervolgens bereken je het % zakelijke kilometers van het totaal aantal kilometers. Dit % mag je van de btw terugvragen.
  • Je hebt een auto van de zaak. Alle kosten die je maakt zijn aftrekbaar. Als je de auto ook meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt, betaal je hier bijtelling over. Wil je een hoge bijtelling voorkomen, denk dan ook eens aan een bestelauto of motor of scooter van de zaak.

2. Kantoor aan huis

Soms kun je als ondernemer de kosten van een kantoor of werkruimte aan huis aftrekken. Dit hangt af van de situatie. Hier gelden veel regels voor: De regels voor een BV zijn anders dan de regels voor een eenmanszaak, VOF of maatschap. Ook zijn er andere regels voor een huurwoning en een koopwoning.

Lees ook:
Kosten van een kantoor of werkruimte aan huis aftrekbaar? Regels voor de BV en regels voor de eenmanszaak, VOF of maatschap.

3. Andere zakelijke kosten

Kosten die je voor je onderneming maakt zijn aftrekbaar. Het moet aannemelijk zijn dat je die kosten voor je onderneming hebt gemaakt. Denk daarbij ook aan zaken die je privé gebruikt zoals een computer en telefoon. Je gebruikt deze al snel zakelijk om klanten en leveranciers te bellen, mailen of om je administratie bij te houden. Let er wel op dat je deze kosten op de zaak zet. Niet alle kosten zijn volledig aftrekbaar. Op de site van de belastingdienst vind je een overzicht van aftrekbare kosten.

Lunch, borrel en diner

Wij krijgen vaak vragen of eten en drinken aftrekbaar is. Dat ligt eraan of het zakelijk is of niet. Een gewone lunch voor jezelf onder werktijd is niet aftrekbaar. Als je gaat lunchen met een klant, dan zijn 80% van deze kosten aftrekbaar. De btw mag je niet terugvragen.

4. Investeringsaftrek

Als je investeert in bedrijfsmiddelen heb je recht op investeringsaftrek. Dit is een extra aftrekpost, naast de aftrek van de investering zelf. De investeringsaftrek is er voor kleinschalige investeringen, energiezuinige investeringen en milieuvriendelijke investeringen. De investering zelf mag niet ineens ten laste van de winst worden gebracht, maar jaarlijks in gedeeltes, via afschrijvingen.

Zie ook: KIA, EIA, MIA en VAMIL zijn belangrijke aftrekposten voor ondernemers. Waar staan ze voor?
Zie ook: Benut jij de investeringsaftrek dit jaar optimaal?

5. Btw

Als jij btw berekent over de diensten of producten die jij aan je klanten levert, mag je de btw die je over inkopen betaalt terugvragen. Daarvoor is het belangrijk dat bonnen en facturen worden bewaard en dat je een administratie bijhoudt. Veel ondernemers vinden hun administratie geen leuke bezigheid. Daarom hebben wij een methode ontwikkeld waarmee je als ondernemer tijd bespaart, je administratie efficiënt verwerkt wordt én je meer inzicht in je administratie hebt.

6. Zelfstandigenaftrek

Als ondernemer heb je recht op zelfstandigenaftrek als je voldoet aan het urencriterium. Je mag dan € 7.280 aftrekken van je winst. Je voldoet aan het urencriterium als je:

  • Per jaar minimaal 1.225 uur aan je onderneming werkt. Dit komt neer op ruim 24 uur per week, vakanties niet meegeteld. Dit zijn niet alleen de uren die je voor je klanten werkt, maar ook indirecte uren waar je niet direct omzet uit haalt. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van je administratie, het volgen van cursussen, bezoeken van netwerkbijeenkomsten of het bijhouden van vakliteratuur.
  • Als je meer dan 50% van je arbeidstijd aan je onderneming werkt. Stel je werkt 32 uur per week in loondienst, dan moet je ook minimaal 32 uur per week aan je onderneming werken.

7. Startersaftrek

Voor startende ondernemers is er de startersaftrek. Starters mogen in de eerste 5 jaar in totaal 3 keer een bedrag van € 2.123 van de winst afhalen. Deze aftrekpost komt bovenop de zelfstandigenaftrek. Om in aanmerking te komen stelt de belastingdienst een aantal voorwaarden.

8. MKB winstvrijstelling

De MKB winstvrijstelling is een extra aftrekpost die je mag toepassen als je winst maakt. Met de MKB winstvrijstelling mag je 14% van je winst afhalen. Daar hoef je geen belasting over te betalen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Susan Leenders
Junior belastingadviseur
s.leenders@bghaccountants.nl

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op.