Je hypotheekrente lang of kort vastzetten?

De hypotheekrente lang of juist kort vastzetten? Het is een vraag waar veel mensen mee worstelen. Uiteindelijk kiezen de meeste mensen voor een langere rentevaste periode. Het zit nu eenmaal in onze aard om voor zekerheid te kiezen.

De populairste periode voor het vastzetten van je hypotheekrente is 10 jaar

Bij de huidige lage rente is ook de vaste rente van 15 en 20 jaar populair. Onderzoekers vermoeden dat daarbij sprake is van een compromis tussen zekerheid en prijs. Ga maar na: de hypotheekrente 30 jaar vastzetten is het toppunt van zekerheid, maar wordt door velen als duur ervaren. Een korte rentevaste periode van bijvoorbeeld 3 jaar vast of een variabele hypotheekrente is vaak veel goedkoper, maar wordt gezien als risicovol.

Risico beperken door rentemix

Om het renterisico te beperken, kun je ook een mix van rentevaste periodes nemen. Bij een rentemix sluit je verschillende leningdelen af met verschillende rentevaste periodes. Alle combinaties zijn mogelijk. Zo kun je kiezen tussen een combinatie van een rentevaste periode van 2 jaar, 10 jaar en 20 jaar vast. Op die manier profiteer je van de voordelen van de verschillende renteperioden. Een korte renteperiode is speculatiever, maar levert meer geld op in de vorm van lagere maandlasten. Een lange renteperiode biedt meer zekerheid, maar is duurder en levert financieel dus minder op dan een korte renteperiode. Ben je iets offensiever ingesteld, dan kies je een groter deel aan korte renteperioden. En ben je juist defensiever van aard, dan kies je een groter deel aan lange rentevaste perioden.

Varianten van de rentemix

Op deze manier kun je het renterisico beperken door te kiezen voor bijvoorbeeld 3 of 4 verschillende rentevaste perioden. Het voordeel van deze methode ten opzichte van slechts 1 rentevaste periode, is dat de rentes verschillende afloopdata kennen. Dit in tegenstelling tot de keuze voor 1 rentevaste periode. Stel dat de rente over 10 jaar heel hoog is, dan moet je op dat moment dus een hoge rente over de hele hypotheek kiezen. Bij de rentemix wordt dit risico gespreid. Net als bij beleggen zijn er 3 hoofdvarianten:

Defensieve rentemix

Deze mix is geschikt als je op zoek bent naar zekerheid en/of als je over weinig eigen geld beschikt om een rentestijging op te vangen. Een voorbeeld van een defensieve rentemix is:
25% van de hypotheek 10 jaar vast
25% van de hypotheek 15 jaar vast
50% van de hypotheek 20 jaar vast

Gebalanceerde rentemix

Deze mix is geschikt als je op zoek bent naar een mix van zekerheid en kansen en/of als je over voldoende eigen geld beschikt om een rentestijging op te vangen. Een voorbeeld van een gebalanceerde rentemix is:
25% van de hypotheek 3 jaar vast
25% van de hypotheek 5 jaar vast
50% van de hypotheek 10 jaar vast

Offensieve rentemix

Deze mix is geschikt als je op zoek bent naar een mix van zekerheid en kansen, met de nadruk op kansen, en/of als je over voldoende eigen geld beschikt om een rentestijging op te vangen. Een voorbeeld van een offensieve rentemix is:
50% van de hypotheek variabele rente of 1 jaar vast
25% van de hypotheek 3 jaar vast
25% van de hypotheek 5 jaar vast

Je kunt de besparing die de rentemix oplevert eventueel gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Als je door een onafhankelijk persoon wilt laten uitrekenen welke rentemix het beste bij jouw persoonlijke en financiële situatie past, neem dan contact met ons op.

Martijn Vermunt
Partner
info@bghaccountants.nl

  • Martijn Vermunt
    Martijn Vermunt Partner

Is jouw financiële planning op orde? In 5 minuten check je met behulp van de scan of de financiële vragen die ertoe doen op orde zijn.