Is het slim om dit jaar nog dividend uit te keren?

Nieuws

Is het slim om dit jaar nog dividend uit te keren?

De belasting in box 2 stijgt: check of het
interessant is om in 2019 nog dividend
uit te keren

bgh_contact_icon

Als je geld van je bv naar privé haalt, buiten je salaris om, keer je dividend uit. Hier betaal je belasting over in box 2. In 2019 betaal je hier 25% belasting over. In 2020 stijgt dit naar 26,25%. Is het daarom slim om dit jaar nog dividend uit te keren of niet?

Dividend uitkeren: let op de gevolgen

De belasting in box 2 stijgt de komende jaren nog verder. In 2021 betaal je 26,9% belasting over een dividenduitkering. Of het slim is om dit jaar nog extra dividend uit te keren, hangt af van de situatie. Moet je bijvoorbeeld voor een investering naar de bank nadat je dividend hebt uitgekeerd, terwijl dit anders niet nodig was geweest? En welk rentetarief betaal je dan?
Of heb je een zogenoemde excessieve lening bij je bv, ofwel een lening van meer dan € 500.000? Lees ook: DGA taks: maatregel tegen excessief lenen bij de eigen bv

Dividend uitkeren: gevolgen voor vermogen in box 3

Als je het uitgekeerde geld voor eind 2019 niet ‘consumptief’ gebruikt dan wordt je vermogen over box 3 hoger. Met consumptief wordt bedoelt dat je het geld gebruikt voor bijvoorbeeld een vakantie, in tegenstelling tot het geld gebruiken om ergens in te investeren.
Komt je vermogen min je schulden boven de vermogensgrens in box 3 uit, dan betaal je hier maximaal 1,68% belasting over.

Gevolgen van geen dividend uitkeren

Keer je geen dividend uit en laat je het geld in de bv zitten, dan betaal je alleen belasting over het daadwerkelijk behaalde rendement. Afhankelijk van hoeveel winst je bv draait, betaal je hierover 19% of 25% vennootschapsbelasting.

Lees ook: Kun je beter sparen en beleggen in de bv of in privé?

Geld uit privé terugstorten in de bv: agio

Er is nog een mogelijkheid als je dividend uitkeert. Je kunt het uitgekeerde bedrag ook weer terugstorten in de bv als agio. Het geld wordt dan niet belast in box 3, maar gaat renderen in box 2.

Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met ons op.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op.