8 tips om op de valreep van 2019 nog belasting te besparen

Nieuws

8 tips om op de valreep van 2019
nog belasting te besparen

Welke financiële zetten kun je
vóór 1 januari 2020 nog doen

bgh_contact_icon

Welke financiële zetten kun je als ondernemer of dga vóór 1 januari 2020 nog doen om belasting te besparen? Check deze 8 tips.

1. Gebruik de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) optimaal

Keer ook dit jaar vergoedingen en verstrekkingen aan je werknemers belastingvrij uit tot een bedrag van 1,2% van de loonsom van je bedrijf. Benut deze vrije ruimte optimaal. Ook als dga mag je gebruikmaken van de vrije ruimte in de WKR.

Kom je dit jaar vrije ruimte tekort, dan kun je vergoedingen en verstrekkingen beter doorschuiven naar 2020. Anders betaal je 80% belasting over het deel dat de vrije ruimte overschrijdt.

Lees ook: Werkkostenregeling – houd dit jaar geen vrije ruimte over 
Lees ook: Wat is de werkkostenregeling?

2. Bekijk of het slim is om dit jaar nog dividend uit te keren

Het belastingtarief van box 2 stijgt in 2020 van 25 naar 26,25%. Vanaf 2021 verhoogt dit naar 26,9%. Het kan daarom interessant zijn om vóór 2020 dividend uit te keren. Zeker als je het dividend gebruikt voor het aflossen van een zogenoemde excessieve lening bij je bv. Dit is een lening van meer dan € 500.000 van je bv aan jezelf privé.

Lees ook: DGA taks – maatregel tegen excessief lenen bij de eigen bv

Houd er wel rekening mee dat je over uitgekeerd dividend in privé belasting betaalt in box 3 als je het niet vóór 1 januari 2020 besteedt en je boven de vermogensgrens uitkomt. Dit kun je voorkomen door het dividend weer terug te storten in box 2. Bespreek deze constructie altijd met je adviseur.

Lees ook: Is het slim om dit jaar nog dividend uit te keren?

3. Koop een elektrische auto vóór 2020

Als je van plan bent om een elektrische auto aan te schaffen, is het slim om dit nog in 2019 te doen. Vanaf 2020 betaal je namelijk 8% bijtelling over een elektrische auto in plaats van 4% in 2019. Bovendien geldt deze 8% alleen voor de eerste € 45.000 van de cataloguswaarde in plaats van de eerste € 50.000 zoals nu nog het geval is. Over het meerdere betaalt je 22% bijtelling. De lage bijtelling geldt voor een periode van 60 maanden vanaf de datum van eerste toelating.

Lees ook: Is een elektrische auto nog de moeite waard? 

4. Voorkom een desinvesteringsbijtelling

Heb je in 2015 gebruik gemaakt van de investeringsaftrek en verkoop je het bedrijfsmiddel weer, dan krijgt je te maken met de desinvesteringsbijtelling. Dit betekent dat je een gedeelte van de destijds ontvangen investeringsaftrek weer moet terugbetalen. Je kunt dit voorkomen door het bedrijfsmiddel pas in 2020 te verkopen.

5. Houd rekening met het maximale vermogen voor het ontvangen van toeslagen

Als je in aanmerking wilt komen voor toeslagen, mag je vermogen op 1 januari van dat jaar niet te hoog zijn:

  • Zorgtoeslag en kindgebonden budget: maximaal € 114.776 vermogen. Heb je een partner, dan geldt een maximum van € 145.136.
  • Huurtoeslag: maximaal € 30.360 vermogen of € 60.720 als je een partner hebt.

De bedragen voor 2020 zijn nog niet bekend, maar zullen waarschijnlijk iets hoger liggen. Is je vermogen hoger dan deze bedragen én heb je recht op een of meer van deze toeslagen? Dan is het slim je vermogen te verlagen door bijvoorbeeld een deel van je hypotheek af te lossen.
Als ondernemer kun je ook minder vermogen uit je bedrijf halen of juist meer privévermogen in je bedrijf stoppen. Laat je in elk geval goed adviseren wat voor jou verstandig is.

6. Verminder als dga je gebruikelijk loon

Als dga ben je in veel gevallen verplicht minimaal het gebruikelijk loon (€ 45.000 in 2019) als salaris aan jezelf te betalen. Als je dit gebruikelijk loon vermindert betaal je minder inkomstenbelasting in box 1. Voorbeelden om het gebruikelijk loon te verminderen:

  • Je kunt een onbelaste vergoeding voor maaltijden of reiskosten van het gebruikelijk loon afhalen.
  • Je kunt de bijtelling voor privégebruik van een auto van de zaak van het gebruikelijk loon afhalen.

7. Inkomsten verzwegen: dit jaar nog boetevrij inkeren

Als je inkomsten niet opgeeft in je belastingaangifte, kun je hiervoor een navordering en boete ontvangen. Je kunt dit jaar een boete voorkomen of verminderen door tijdig in te keren. Inkeren betekent dat je de inkomsten alsnog opgeeft binnen twee jaar nadat je aangifte hebt gedaan of had moeten doen. Geef je de inkomsten na deze twee jaar alsnog op, dan krijg je een lagere boete. Deze ‘inkeerregeling’ geldt nu ook voor:

  • Inkomsten belast in box 2, zoals dividend.
  • Binnenlandse inkomsten belast in box 3.

De mogelijkheid om hier boetevrij over in te keren vervalt in 2020.

8. Verminder je vermogen in box 3

Als je veel privévermogen hebt, betaal je belasting over dit vermogen in box 3. Hoe meer vermogen, hoe meer belasting je betaalt. In 2019 betaal je over een belastbaar vermogen van meer dan € 989.736 zelfs 1,68% belasting over het vermogen, ongeacht het behaalde rendement. Het kan bij een hoog privévermogen dan ook slim zijn om een deel naar je bedrijf te halen. Dan betaal je minder belasting in box 3.

Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met ons op.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op.