Kun je beter sparen en beleggen in de BV of in privé?

Nieuws

Kun je beter sparen en beleggen in de BV of in privé?

Maak hier slim gebruik van
en bespaar belasting

bgh_contact_icon

Als je geld gaat sparen of beleggen kun je dit in je BV doen. Of je haalt het geld naar privé en gaat vanuit privé beleggen. De keuze die je maakt heeft gevolgen voor de hoeveelheid belasting die je betaalt, want de belastingheffing voor een BV en privé zijn niet hetzelfde. Als je hier slim gebruik van maakt kun je belasting besparen.

Sparen en beleggen in de BV

Als je spaart of belegt vanuit je BV, dan betaal je vennootschapsbelasting over het werkelijke rendement dat je haalt. Bij een laag rendement betaal je dus weinig belasting. Is het rendement hoog, dan betaal je veel belasting. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de hoogte van de winst en het daarbij horende belastingtarief.

Sparen en beleggen in privé

Als je geld overhebt in je BV kun je dit uitkeren aan privé via een dividenduitkering. Vervolgens kun je met dit geld in privé sparen of beleggen. Privé betaal je belasting over de hoogte van je vermogen. Hierbij gaat de belastingdienst uit van een fictief rendement. Hoe hoger je vermogen, hoe meer belasting je betaalt. Het maakt niet uit hoe hoog het rendement werkelijk is voor de hoeveelheid belasting die je moet betalen. Zelfs als je een negatief rendement haalt, kan het afhankelijk van de hoogte van je vermogen toch zijn dat je belasting moet betalen.

Een andere optie is het geld uit je BV te lenen aan privé. Wat de mogelijkheden hiervoor zijn lees je hier.

Wat is voordeliger: sparen en beleggen in de BV of privé?

Wat voordeliger is hangt af van de hoogte van het rendement, de omvang van je vermogen, de winst in je BV en de belastingtarieven.

Bij een laag rendement, bijvoorbeeld bij sparen (lees ook: Hoe lang blijft de spaarrente nog zo laag) en beleggen in obligaties, is het meestal voordeliger om je vermogen in de BV te sparen of beleggen. Dan betaal je belasting over het werkelijke (lage) rendement. Pas bij een hoog rendement is het voordeliger om je vermogen in privé te beleggen: Hoe hoger het rendement hoe meer belasting je betaalt in de BV.
Bij grotere vermogens is het aantrekkelijker om je vermogen in de BV te beleggen. Zolang je dit geld in de BV laat zitten en dus niet aan privé uitkeert, betaal je alleen vennootschapsbelasting over het rendement.

Grofweg ligt het omslagpunt bij een gemiddeld rendement van 3,5%. Tot een rendement van 3,5% kun je het vermogen beter in de BV houden. Bij een hoger rendement kan privé interessanter zijn. Ook kun je het vermogen splitsen: het deel van je vermogen waar een laag rendement op zit blijft in de BV en het deel waar een hoog rendement op zit haal je naar privé.

Gevolgen van de gewijzigde belastingtarieven voor beleggen

In de BV betaal je vennootschapsbelasting over de winst die de BV haalt. Wil je geld uit de BV vervolgens naar privé halen dan betaal je dividendbelasting. De tarieven van de vennootschapsbelasting dalen de komende jaren. Het % dividendbelasting dat je betaalt stijgt juist de komende jaren.

De lagere vennootschapsbelasting maakt beleggen in de BV relatief aantrekkelijker. Het rendement wordt immers lager belast. Dat de belasting over het uitkeren van dividend omhoog gaat, doet hier niets aan af.

Is het voordelig om het geld eerst uit te keren naar privé of kun je het geld beter in de BV beleggen? Wat voor jou de beste optie is, hangt af van de belastingtarieven, het doel van je beleggingen en je risicohouding. Een financieel planner kan helpen bij de berekening hiervan.

Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met ons op.

Leon van Gorp
Financieel planner
l.vangorp@bghaccountants.nl

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op.