Kun je beter sparen en beleggen in de BV of in privé?

Als je geld gaat sparen of beleggen kun je dit in je BV doen. Of je haalt het geld naar privé en gaat vanuit privé beleggen. De keuze die je maakt heeft gevolgen voor de hoeveelheid belasting die je betaalt, want de belastingheffing voor een BV en privé zijn niet hetzelfde. Als je hier slim gebruik van maakt kun je belasting besparen.

Sparen en beleggen in de BV

Als je spaart of belegt vanuit je BV, dan betaal je vennootschapsbelasting over het werkelijke rendement dat je haalt. Bij een laag rendement betaal je dus weinig belasting. Is het rendement hoog, dan betaal je veel belasting. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de hoogte van de winst en het daarbij horende belastingtarief. De tarieven van de vennootschapsbelasting zijn in 2023 gestegen.

Wil je geld uit de BV vervolgens naar privé halen dan betaal je dividendbelasting. Het % dividendbelasting dat je betaalt daalt of stijgt de komende jaren, afhankelijk van hoeveel dividend je uitkeert. In 2023 is de dividendbelasting 26,9% en in 2024 is dit 24,5% bij een dividenduitkering tot € 67.000 (of € 134.000 met fiscaal partner) en 31% over het meerdere.

De hogere vennootschapsbelasting maakt beleggen in de BV minder aantrekkelijk, afhankelijk van het soort vermogen (spaargeld of overige bezittingen) en het rendement. Het rendement wordt immers hoger belast. Dat de belasting over het uitkeren van dividend wellicht omlaag of omhoog gaat afhankelijk van hoeveel je uitkeert, doet hier niets aan af.

Sparen en beleggen in privé

Als je geld overhebt in je BV kun je dit uitkeren aan privé via een dividenduitkering. Vervolgens kun je met dit geld in privé sparen of beleggen. Privé betaal je belasting over de hoogte van je vermogen. Hierbij gaat de belastingdienst uit van een fictief rendement. Hoe hoger je vermogen, hoe meer belasting je betaalt. Het maakt niet uit hoe hoog het rendement werkelijk is voor de hoeveelheid belasting die je moet betalen. Zelfs als je een negatief rendement haalt, kan het afhankelijk van de hoogte van je vermogen toch zijn dat je belasting moet betalen.

Een andere optie is het geld uit je BV te lenen aan privé. Wat de mogelijkheden hiervoor zijn lees je hier.

Wat is voordeliger: sparen en beleggen in de BV of privé?

Wat voordeliger is hangt af van de hoogte van het rendement, de omvang van je vermogen, de winst in je BV en de belastingtarieven.

Tot 2022 lag het omslagpunt grofweg bij een gemiddeld rendement van 3,5%. Tot een rendement van 3,5% kon je het vermogen beter in de BV houden. Bij een hoger rendement kon privé interessanter zijn.

Vanaf 2023 wordt vermogen (box 3) anders belast en stijgen de tarieven van de vennootschapsbelasting. Hierdoor verandert het omslagpunt. Het omslagpunt is sterk afhankelijk van de hoogte van de winst in de BV en de samenstelling van je vermogen (hoeveel % van je vermogen is spaargeld en hoeveel % zijn beleggingen). Grofweg kun je het volgende stellen:

  • Bij 100% spaargeld kun je het vermogen het beste in privé houden
  • Bij 50% spaargeld en 50% vermogen dan kun je vanaf 2,3% rendement het vermogen het beste in privé houden
  • Bij 100% beleggingen kun je vanaf 4,5% rendement het vermogen het beste in privé houden

Ook kun je het vermogen splitsen: spaargeld in privé, beleggingen/overige bezittingen met een laag rendement in de BV en beleggingen/overige bezittingen met een hoog rendement in privé.

Is het voordelig om het geld eerst uit te keren naar privé of kun je het geld beter in de BV beleggen? Wat voor jou de beste optie is, hangt af van de belastingtarieven, het doel van je beleggingen en je risicohouding. Een financieel planner kan helpen bij de berekening hiervan.

Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met ons op.

Martijn Vermunt
Partner
info@bghaccountants.nl

  • Martijn Vermunt
    Martijn Vermunt Partner

Meer weten over dit onderwerp?