Wet DBA: wat is de stand van zaken?

Als je een zzp-er inhuurt of zelf zzp-er bent heb je ermee te maken; de Wet DBA. Al jaren wordt er nagedacht over hoe de overheid moet omgaan met het groeiend aantal zzp-ers. De overheid wil deze groep beschermen tegen te lage uurtarieven en heeft daarom de Wet DBA in het leven geroepen. Maar al voordat de wet in werking was getreden was deze al gedoemd te mislukken.

Wat is de Wet DBA?

In mei 2016 is de Wet DBA ingevoerd. Met deze wet moet duidelijk zijn of er tussen een opdrachtgever en een zzp-er (opdrachtnemer) sprake is van een arbeidsrelatie is of dat er sprake is van zelfstandigheid. Als je op basis van een modelovereenkomst werkt die is gepubliceerd door de belastingdienst, dan is er sprake van zelfstandigheid.

Waarom is de Wet DBA een mislukking?

Omdat opdrachtgevers en zzp-ers (opdrachtnemers) geen duidelijkheid krijgen over het juist toepassen van de wet. Opdrachtgevers willen vooraf zekerheid hebben dat ze geen naheffingen krijgen en die zekerheid geeft de Wet DBA niet.

Uurtarief is de basis van de nieuwe wetgeving

Er is nog geen nieuwe wet bekend, maar het is wel duidelijk dat het uurtarief het belangrijkste meetmiddel is om te bepalen of er sprake is van een arbeidsrelatie of zelfstandigheid.

Tarief tot € 16 per uur

Er is altijd sprake van dienstverband. De overheid vindt het niet haalbaar dat iemand hier een AOV van kan betalen en pensioen van kan opbouwen.

Tarief van € 16 tot € 75 per uur

Er komt een webmodule die de opdrachtgever invult. Deze webmodule stelt vast of er sprake is van een arbeidsrelatie of zelfstandigheid. Daar rolt een opdrachtgeversverklaring uit die in geval van zelfstandigheid zekerheid geeft dat er geen boete of naheffing komt.

Tarief van meer dan € 75 per uur

Voor tarieven boven de € 75 per uur komt een opt-out regeling. Dit betekent dat op voorhand al vaststaat dat de zzp-er geen werknemer is en er dus geen boete of naheffing kan komen.

Meer bekend na Prinsjesdag 2019

Wij verwachten dat de overheid tijdens Prinsjesdag 2019 meer bekend maakt over de plannen voor het vervangen van de Wet DBA.

Wat nu? Tot de nieuwe wet er is?

Op dit moment geldt de Wet DBA nog steeds. Er wordt beperkt gecontroleerd. Eerst tot 1 januari 2020 maar dit is inmiddels verlengd naar 1 januari 2021. Inmiddels is duidelijk dat:

  • Je tot 1 januari 2021 geen boete of naheffing betaalt. Ook niet als er achteraf toch sprake was van een dienstverband.
  • Je betaalt wel een boete als je eerst een waarschuwing van de belastingdienst hebt gehad én je vervolgens alsnog op dezelfde doorgaat en nogmaals gecontroleerd wordt. De belastingdienst controleert alleen bedrijven die ‘kwaadwillend’ zijn. Dat zijn bedrijven die veel zzp-ers inhuren tegen hele lage tarieven.

Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met ons op.

Martijn Vermunt
Partner
info@bghaccountants.nl

  • Martijn Vermunt
    Martijn Vermunt Partner

Meer weten over dit onderwerp?