Probeer dit jaar je winst laag te houden om belasting te besparen

Nieuws

Probeer dit jaar je winst laag te houden om belasting te besparen

De komende jaren gaan de belastingtarieven omlaag.

bgh_contact_icon

De komende jaren gaan de belastingtarieven omlaag, zowel voor ondernemers met een eenmanszaak, VOF of maatschap, als voor ondernemers met een BV. Het kan daarom interessant zijn om te proberen je winst dit jaar zo laag mogelijk te houden.

Daling tarieven vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting

Als je een BV hebt betaal je vennootschapsbelasting over de winst van je BV. Het tarief voor de vennootschapsbelasting gaat volgend jaar omlaag:

2019 2020 2021
Winst tot € 200.000 19% 16,5% 15%
Winst boven € 200.000 25% 25% 21,7%

Ook in de inkomstenbelasting dalen in het algemeen de komende jaren de tarieven in box 1. Onder meer het toptarief daalt van 51,75% naar 49,5%.

Winst drukken

Door deze lagere tarieven is het meestal aantrekkelijk om je huidige winst zo laag mogelijk te houden. Hierdoor is waarschijnlijk je toekomstige winst wat hoger, maar door het verschil in tarief is dit per saldo vaak voordelig.

Voorbeeld: stel dat je dit jaar de winst van je BV met € 20.000 kunt verlagen en dat hierdoor de winst volgend jaar juist € 20.000 hoger uitvalt. Als je winst onder de € 200.000 ligt, scheelt dit 2,5% vennootschapsbelasting. De BV betaalt daardoor € 500 minder belasting.

Hoe kun je de winst drukken?

Je kunt op verschillende manieren de winst verlagen:

  • Door het opvoeren van reserves, zoals de herinvesteringsreserve, de kostenegalisatiereserve en voor ondernemers in de inkomstenbelasting de oudedagsreserve.
  • Door kosten naar voren te halen en bijvoorbeeld een dure reparatie al in december laten uitvoeren in plaats van in januari.
  • Door het verplaatsen van opbrengsten van december naar januari.
  • Ook het naar voren halen van investeringen verkleint de winst, zeker als je hierop investeringsaftrek krijgt. Neem je het bedrijfsmiddel nog niet in gebruik, dan krijg je de investeringsaftrek tot het bedrag dat je hebt betaald. Zo kun je de investeringsaftrek nog dit jaar (deels) realiseren.
  • Kun je willekeurig afschrijven, dan kun je beter dit jaar extra afschrijven en vanaf volgend jaar minder.

Wat is er in jouw situatie nog mogelijk? Wij kijken graag met je mee. Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met ons op.

Stan Houterman
Belastingadviseur
s.houterman@bghaccountants.nl

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op.