Zonnepanelen verhogen WOZ-waarde van de woning

Bent u een woning bezitter? Dan ontvangt u in februari de WOZ-beschikking voor 2019. De gemeente bepaald jaarlijks in de WOZ-beschikking de waarde van uw woning en hiermee de verschuldigde onroerendezaakbelasting. Daarnaast is de WOZ-waarde van invloed op diverse andere belastingsoorten. Het bepaalt bijvoorbeeld de hoogte van het eigenwoningforfait, maar ook is de waarde van belang voor verhuurde woningen in box 3.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft onlangs geoordeeld dat zonnepanelen als onroerende zaken aangemerkt moeten worden. De zonnepanelen zijn namelijk bestemd om duurzaam ter plaatse te blijven, waardoor volgens het Hof de WOZ-waarde van de woning verhoogd dient te worden.

Uw gemeente heeft de mogelijkheid om bij de vaststelling van de WOZ-waarde de zonnepanelen buiten beschouwing te laten.

Bent u het niet eens met de opgelegde WOZ-beschikking? Maak dan tijdig bezwaar tegen deze aanslag bij de gemeente. U moet uw bezwaar binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Na deze termijn is geen bezwaar meer mogelijk en staat de WOZ-waarde vast. Hoe u bezwaar indient bij uw gemeente, leest u in de bijsluiter bij de WOZ-beschikking.

Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met ons op.

Meer weten over dit onderwerp?