Coronavirus maatregel: uitstel betalen belasting

Veel bedrijven zien hun omzet en winst teruglopen, terwijl de kosten en uitgaven gewoon doorgaan. Deze ondernemers kunnen bij de Belastingdienst vragen om uitstel van betaling van de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting.

Schriftelijk onderbouwen

Het verzoek moet schriftelijk worden onderbouwd. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor. Bij toekenning zet de Belastingdienst vervolgens de invordering stop. Omdat de verzoeken per geval moeten worden beoordeeld, kunnen de behandeltijden van de Belastingdienst oplopen.

Na ontvangst van het verzoek om uitstel van betaling stopt de belastingdienst de invordering, maar zal achteraf toetsen of er terecht een beroep op de regeling wordt gedaan. Uiteraard kan de behandelduur oplopen door de hausse aan verzoeken.

Verzuimboetes

Daarnaast zal de fiscus de zogenoemde verzuimboetes, voor het niet of niet op tijd betalen van belastingen, schrappen of terugdraaien. Dat geldt bijvoorbeeld als de btw te laat wordt betaald. Als het uitstel wordt toegekend, gaat de belastingdienst over tot vermindering van de boete.

Verklaring derde deskundige

De regels voor het opsturen van een verklaring van een derde deskundige zijn inmiddels gewijzigd. Waar je voorheen binnen vier weken na het aanvragen van uitstel een verklaring van een derde deskundige moest opsturen, hoef je dit nu de eerste drie maanden niet te doen. Het uitstel wordt na dit eerste verzoek verleend. Is het uitstel langer dan deze drie maanden nodig, dan moet je wel een verklaring van een derde deskundige opsturen. Dit is bijvoorbeeld je accountant, een externe consultant, een externe financier, een brancheorganisatie of een financieel adviseur. Uit die verklaring moet duidelijk worden dat er sprake is van bestaande betalingsproblemen die van tijdelijke aard zijn als gevolg van het coronavirus en dat je onderneming levensvatbaar is.

Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op.

Martijn Vermunt
Partner
info@bghaccountants.nl

  • Martijn Vermunt
    Martijn Vermunt Partner

Meer weten over dit onderwerp?