DGA: maximaal lenen bij eigen BV verlengd tot 2023

Nieuws

DGA: maximaal lenen bij eigen BV verlengd tot 2023

Door de coronacrisis wordt de zogenoemde DGA-taks vanaf 2023 ingevoerd

bgh_contact_icon

DGA’s die meer dan € 500.000 lenen bij hun eigen BV, gaan hierover belasting betalen. Vanwege de coronacrisis wordt deze zogenaamde DGA-taks vanaf 2023 ingevoerd, een jaar later dan eerder was gepland.

Lees ook: DGA taks – maatregel tegen excessief lenen bij eigen BV

Lenen bij eigen BV

Lenen bij de eigen BV komt onder DGA’s veelvuldig voor. In 2017 ging het in totaal om € 58 miljard. Op deze manier kan belastingheffing namelijk worden uitgesteld en soms zelfs voorkomen. Het kabinet wil hier vanaf.

Lees ook: Geld lenen van je BV, de mogelijkheden

Tarief box 2

Het tarief van de nieuwe heffing is het tarief in box 2 en dus hetzelfde als voor bijvoorbeeld dividend. Dit tarief bedraagt nu nog 26,25%, maar als het wetsvoorstel ingaat is dit tarief gestegen naar 26,9%.

Eigen woning buiten schot

Naast genoemde € 500.000, blijft ook een lening ten behoeve van de eigen woning buiten schot. Aan deze lening is geen maximum gesteld.

Wijziging: voorkoming dubbele heffing

Het wetsvoorstel is inmiddels gewijzigd op het punt van de dubbele heffing. Dit betekent dat wanneer een DGA eenmaal belasting heeft betaald over het excessieve deel van zijn lening, over dit deel niet nogmaals heffing plaats kan vinden. Dit zou kunnen gebeuren bij bijvoorbeeld aflossing van de schuld bij de BV of bij verkoop van de aandelen. In het oorspronkelijke wetsvoorstel was dit nog wel het geval.

De plannen zijn opgenomen in een wetsvoorstel. De Tweede en Eerste Kamer moeten hier nog akkoord mee gaan.

Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op.

Stan Houterman
Belastingadviseur
s.houterman@bghaccountants.nl

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op.