Eenmanszaak én BV: vaak een gunstige combinatie

Nieuws

Eenmanszaak én BV: vaak een gunstige combinatie

Maak gebruik van de fiscale mogelijkheden

bgh_contact_icon

Het komt regelmatig voor dat ondernemers zowel een eenmanszaak als een BV hebben. Zo kunnen zij van verschillende fiscale voordelen profiteren.

Lees ook: Eenmanszaak of BV – dit zijn de verschillen

Voordelen eenmanszaak

De voordelen van een eenmanszaak zijn met name de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Door deze faciliteiten toe te passen in je belastingaangifte (inkomstenbelasting) wordt je winst lager en hoef je minder belasting te betalen. Voor de meeste ondernemers geldt de eis dat je per jaar minstens 1.225 uur in het bedrijf moet werken, het zogenaamde urencriterium.

Voordelen BV

Ook een BV heeft voordelen, met name als er veel winst wordt gemaakt. Met een BV kun je voorkomen dat je over de winst het hoogste tarief (nu 49,5%) aan belasting moet betalen, wat je zou moeten betalen met een eenmanszaak. De belastingtarieven zijn voor een BV anders dan voor een ondernemer met bijvoorbeeld een eenmanszaak, VOF of maatschap.

Lees ook: BV of eenmanszaak – het omslagpunt verandert

Een combinatie: eenmanszaak én BV

In veel gevallen is een eenmanszaak en een BV combineren interessant. Op die manier kan een ondernemer namelijk van de fiscale voordelen van beide rechtsvormen profiteren.

Belangrijk: urenregistratie bijhouden

Als je een eenmanszaak hebt is het van belang dat je aan het urencriterium voldoet om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen. Zeker als je daarnaast ook een BV hebt, is het erg belangrijk om een urenregistratie voor je eenmanszaak bij te houden.

Als de activiteiten van de eenmanszaak en BV in elkaar overlopen en je als ondernemer niet duidelijk kunt maken hoeveel uur je aan je eenmanszaak hebt besteed, kan de belastingdienst de fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek afwijzen.

Heb je hier nog vragen over of wil je weten of een combinatie van eenmanszaak en BV in jouw situatie gunstig is? Neem dan contact met ons op.

Stan Houterman
Belastingadviseur
s.houterman@bghaccountants.nl

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op.