Minder werk voor je personeel door coronavirus? Bekijk mogelijkheden werktijdverkorting

Heeft het coronavirus invloed op je bedrijf en heb je daardoor tijdelijk minder werk? Werktijdverkorting, ofwel deeltijd-WW, kan dan een oplossing bieden.

Werktijdverkorting door coronavirus

Het coronavirus begint gevolgen voor bedrijven te tonen en niet alleen voor die in ‘besmette’ gebieden. Ook afnemers en toeleveranciers kunnen hun omzet zien dalen als gevolg van het virus. Als je tijdelijk minder werk hebt voor je werknemers en ontslag niet aan de orde is, kan werktijdverkorting mogelijk een oplossing bieden. Werknemers krijgen dan voor de niet-gewerkte uren een uitkering via het UWV.

Voorwaarden werktijdverkorting

  • Werktijdverkorting is alleen mogelijk bij buitengewone omstandigheden die geen gewoon ondernemersrisico zijn. Het coronavirus kan zo’n buitengewone omstandigheid zijn.
  • Werktijdverkorting is bedoeld als tijdelijke oplossing. Het heeft maximaal betrekking op een periode tussen 2 en 24 weken. Bij een verwachte langere duur krijg je geen vergunning.
  • Minimaal 20% van de arbeidscapaciteit moet naar verwachting niet worden benut.

Hoe werktijdverkorting of deeltijd-WW aanvragen?

Om werktijdverkorting toe te mogen passen moet je een vergunning aanvragen. Deze vraag je aan via de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op het formulier moet je onder andere aangeven wat de oorzaak van de verminderde werkzaamheden is.

Na het afgeven van de vergunning kun je voor je werknemers een (deeltijd) WW-uitkering aanvragen via het UWV.

Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op.

Marco Willems
Hoofd salarisadministratie
m.willems@bghaccountants.nl

  • Marco Willems
    Marco Willems Hoofd salarisadministratie

Meer weten over dit onderwerp?