Ziek op vakantie of in quarantaine: moet de werkgever loon doorbetalen?

Gaat je werknemer op vakantie naar een land met code geel of oranje? Moet je het loon doorbetalen als deze werknemer tijdens de vakantie ziek wordt of in quarantaine moet?

In het algemeen geldt dat een werknemer die niet kan werken toch recht heeft op loon. Een werknemer heeft geen recht op loon als de oorzaak hiervoor voor risico van de werknemer is. De werkgever moet dit kunnen bewijzen.

Situatie 1: Werknemer wordt ziek op vakantie

Als een werknemer tijdens zijn vakantie ziek wordt heeft hij recht op loon. De werknemer meldt zich ziek en er is sprake van ziekteverlof. Het maakt niet uit of hij corona krijgt of een andere ziekte. Het maakt ook niet uit of het een land is waar code geel of oranje geldt.

Situatie 2: Werknemer moet na vakantie in quarantaine

Gaat een werknemer naar een land met een zeerhoogrisicogebied vanwege corona, dan moet deze bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Deze quarantaine kun je inkorten door na 5 dagen een coronatest te doen. Het kan zijn dat de werknemer in deze periode geen recht op loon heeft.

  • Als een werknemer thuis kan werken is er geen probleem. De werknemer werkt gewoon vanuit huis en heeft recht op loon.
  • Als een werknemer niet vanuit thuis kan werken kan hij tijdens de quarantaine vakantiedagen opnemen. Anders heeft hij geen recht op loon, omdat hij vooraf wist dat hij in quarantaine zou moeten. Het is zijn risico dat hij niet kan werken.
  • Als een land tijdens de vakantie van code geel naar code oranje of rood gaat moet de werknemer ook in quarantaine. Hij heeft in dit geval recht op loon, omdat het niet voor zijn risico is dat hij niet kan werken. Tenzij er vooraf al signalen waren dat de code van het land van geel naar oranje of rood zou kunnen veranderen.

Wil je weten welke landen op dit moment geel of oranje zijn? Ga dan naar de site vanĀ Nederland wereldwijd, een site van Rijksoverheid.

Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op.

Marco Willems
Hoofd salarisadministratie
m.willems@bghaccountants.nl

  • Marco Willems
    Marco Willems Hoofd salarisadministratie

Meer weten over dit onderwerp?