Ben je aansprakelijk voor de belastingschuld van je BV?

Nieuws

Ben je aansprakelijk voor de belastingschuld van je BV?

Hoe kun je risico’s beperken?

bgh_contact_icon

Hoewel een BV een onafhankelijke rechtspersoon is, kun je als bestuurder toch aansprakelijk zijn voor belastingschulden van de BV. Je kunt wel de risico’s beperken.

Aansprakelijkheid vervalt als je op tijd meldt

Wettelijk is geregeld dat bestuurders van een BV (zoals de DGA) in principe aansprakelijk zijn voor een aantal belastingschulden zoals de loonheffing en omzetbelasting.

De aansprakelijkheid vervalt als je betalingsproblemen op tijd bij de belastingdienst meldt. Op tijd betekent binnen twee weken nadat betaald had moeten worden.

Uitzondering: Onbehoorlijk bestuur

Zijn betalingsproblemen op tijd gemeld, dan is een bestuurder niet aansprakelijk. Tenzij de inspecteur kan bewijzen dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Lees ook: 3 tips om privé aansprakelijkheid bij een BV schulden te voorkomen

Hoge Raad: melding blijft van kracht bij betalingsachterstand

Volgens een uitspraak van de Hoge Raad blijft een eenmaal gedane melding van betalingsonmacht gelden zolang er betalingsachterstanden zijn. Het is niet van belang of oude belastingschulden al zijn betaald en er inmiddels nieuwe belastingschulden zijn ontstaan.

Opnieuw melden betalingsproblemen

De aansprakelijkheid is weer van toepassing als de belastinginspecteur na een betaling laat weten dat er geen betalingsonmacht meer bestaat. Dan moet de bestuurder bij betalingsproblemen opnieuw melden.

Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op.

Stan Houterman
Belastingadviseur
s.houterman@bghaccountants.nl

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op.