Wat is de afschrijvingstermijn van zonnepanelen?

Ondernemers en particulieren schaffen massaal zonnepanelen aan, onder andere door de fiscale voordelen. Volgens Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch geldt voor zonnepanelen een afschrijvingstermijn van 20 jaar.

Afschrijvingstermijn zonnepanelen van belang voor herinvesteringsreserve

De afschrijvingstermijn is onder andere belangrijk voor de herinvesteringsreserve. Via deze reserve mag je gerealiseerde boekwinst bij verkoop van een bedrijfsmiddel afboeken op de aanschafwaarde van een nieuw bedrijfsmiddel. Zo kun je belastingheffing uitstellen.
De regeling kent een onderscheid in 2 categorieën bedrijfsmiddelen: een voor bedrijfsmiddelen waarop helemaal niet of meer dan 10 jaar wordt afgeschreven en een voor bedrijfsmiddelen waarvoor deze termijn maximaal 10 jaar is.

Afschrijven in 20 jaar

In de zaak voor het gerechtshof was de inspecteur van mening dat de afschrijvingstermijn van zonnepanelen moest worden bepaald op 20 jaar. Het gerechtshof is het hiermee eens.
De garantietermijn en de terugverdientijd van de investering zijn volgens het gerechtshof weliswaar korter dan 20 jaar, maar deze zijn niet relevant voor de afschrijvingstermijn.

Heb je vragen over de fiscale aspecten van zonnepanelen, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

Meer weten over dit onderwerp?