Belastingaangifte 2024: tips om belasting te besparen
Sinds 1 maart kun je de belastingaangifte over 2024 indienen. Er zijn een aantal mogelijkheden om minder belasting te betalen, door gebruik te maken van bepaalde aftrekposten of andere regelingen. Hier geven we je een aantal tips.
- Voorkom belastingrente
- Box 3 op basis van werkelijk rendement
- Laat heffingskortingen niet verloren gaan
- Hypotheekrente optimaal aftrekken
- Willekeurig afschrijven
- Middelingsregeling
- Hogere lijfrenteaftrek
- Trek btw privégebruik auto af
- Auto en zorgkosten
- Bijtelling delen
1. Voorkom belastingrente
Vraag voor 1 mei 2025 een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2024 of vennootschapsbelasting 2024 aan. Zo voorkom je dat je bij de uiteindelijke aangifte belastingrente moet betalen. Deze belastingrente is 6,5% voor de inkomstenbelasting en 8% voor de vennootschapsbelasting sinds 1 januari 2025. Je moet de voorlopige aanslag niet alleen op tijd aanvragen, maar ook een juiste voorlopige aanslag. Als de definitieve aanslag hoger is dan de voorlopige aanslag, dan betaal je over het verschil ook belastingrente.
2. Box 3 op basis van werkelijk rendement
Op dit moment betaal je belasting over je vermogen op basis van een fictief rendement. Als je werkelijke rendement lager is, dan betaal je belasting over het werkelijke rendement in plaats van het fictieve rendement. Controleer dus of het werkelijke rendement lager is dan het fictieve rendement.
Lees ook: Hoeveel belasting betaal je over je vermogen in 2024? En 2025?
3. Laat heffingskortingen niet verloren gaan
Heb jij of je partner geen of weinig eigen inkomsten? Dan kun je in veel gevallen heffingskortingen niet volledig gebruiken.
Als de andere partner voldoende inkomsten heeft, kun je inkomen in box 2 (bijv. dividend) of box 3 (vermogen) aan degene zonder inkomen toerekenen. Zo kan diegene toch gebruikmaken van heffingskortingen en hoeft er in totaal minder belasting betaald te worden.
4. Hypotheekrente optimaal aftrekken
Heb je een eigen woning, een partner en betaal je hypotheekrente? Verdeel de aftrek dan optimaal. Als het inkomen van een van beide in de hoogste belastingschijf valt, dan kun je de hypotheekrenteaftrek het beste toepassen bij de partner die niet in de hoogste belastingschijf valt. Dan heb je een hogere hypotheekrenteaftrek en betaal je minder belasting.
5. Willekeurig afschrijven
Heb je in 2024 geïnvesteerd in een nieuw bedrijfsmiddel, dan kun je in veel gevallen maximaal 50% willekeurig afschrijven. Hierdoor schrijf je in 2024 meer af en in de jaren erna juist minder. Dit kan voordelig zijn, met name als je over jouw winst dit jaar meer belasting betaalt dan waarschijnlijk de komende jaren het geval zal zijn. Is dit niet zo, dan is willekeurig afschrijven juist een minder goed idee.
6. Middelingsregeling
Heb je in 2024 een veel hoger of veel lager inkomen dan in eerdere jaren? Bij de middelingsregeling wordt jouw inkomen over drie jaren gemiddeld, waarna de belasting opnieuw berekend wordt over de gemiddelde inkomens. Deze belasting wordt vergeleken met de belasting die je al betaald hebt. Het verschil krijg je dan terug (na aftrek van een drempelbedrag).
De middelingsregeling is afgeschaft en is voor het laatst mogelijk voor het tijdvak 2022, 2023 en 2024. Je kunt dus niet middelen over de jaren 2023, 2024 en 2025.
Lees ook: Wat is de middelingsregeling?
7. Hogere lijfrenteaftrek
Heb je in 2024 een premie betaald voor een lijfrente? Dan is deze, mits voldaan aan de voorwaarden, aftrekbaar in jouw aangifte inkomstenbelasting.
In 2023 zijn er diverse zaken gewijzigd op gebied van lijfrente. Lees ook: Wijzigingen op gebied van jaarruimte en lijfrente vanaf 2023
8. Trek btw privégebruik auto af
Heb je een bedrijf en een of meer auto’s van de zaak, dan is niet alle btw aftrekbaar vanwege het privégebruik van de auto. Deze niet-aftrekbare btw kun je echter wel ten laste van de winst brengen.
9. Auto en zorgkosten
Heb je je auto in 2024 gebruikt voor vervoer naar een arts of andere medicus, dan kun je de werkelijke autokosten per kilometer in aftrek brengen op jouw inkomen als zorgkosten. Je bent hier dus niet beperkt tot een bedrag van € 0,23 per km (2024). Hiervoor mag je gebruik maken van algemene schattingen, zoals de rekenhulp van de ANWB. Aftrek van zorgkosten is pas mogelijk als je de drempel overschrijdt.
10. Bijtelling delen met partner
Heb je een onderneming, een auto van de zaak en werkt jouw partner mee in de onderneming? Dan kun je de bijtelling delen met jouw partner. Het moet dan wel aannemelijk zijn dat jouw partner de auto ook zakelijk gebruikt. Het delen van de bijtelling is waarschijnlijk met name interessant als van bij een van beiden het inkomen deels belast wordt tegen 49,5% en de andere partner een lager inkomen heeft.
Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met ons op.
Martijn Vermunt
Partner
info@bghaccountants.nl
-
Martijn Vermunt Partner