Bijtelling afkopen bij een bestelauto: dit zijn de mogelijkheden

Nieuws

Bijtelling afkopen bij een bestelauto

Dit zijn de mogelijkheden

bgh_contact_icon

Voor een bestelauto van de zaak geldt net als voor een personenauto van de zaak in principe bijtelling. Het verschil tussen beide is dat er meer mogelijkheden voor een bestelauto zijn om aan te tonen dat je hem niet privé gebruikt en dus geen bijtelling hoeft te betalen. Een van deze manieren om bijtelling te voorkomen is wanneer verschillende werknemers de bestelauto doorlopend afwisselend gebruiken door de aard van het werk. Je kunt de bijtelling op de bestelauto dan afkopen. Wat betekent ‘doorlopend’ en ‘afwisselend’ in de praktijk?

Lees ook: 7 mogelijkheden om bijtelling op een bestelauto te voorkomen

Bijtelling bestelauto 2020

Voor een bestelauto bedraagt de bijtelling in 2020 22% inclusief BPM en btw, tenzij de bestelauto volledig elektrisch is. Is de auto vóór 2017 voor het eerst op kenteken gezet, dan kan een ander percentage bijtelling van toepassing zijn.

Bijtelling bestelauto afkopen

Bij bestelauto’s komt het regelmatig voor dat deze afwisselend door verschillende werknemers worden gebruikt. Er is een alternatief voor de bijtelling per individuele werknemer. De werkgever kan de bijtelling afkopen voor € 300 per bestelauto per jaar. De werknemers hoeven dan geen bijtelling te betalen.

Voordelen bijtelling afkopen bestelauto

Dit ‘afkopen’ is best een aantrekkelijke regeling. Niet alleen vanwege het lage bedrag aan eindheffing, maar ook omdat je geen kilometeradministratie hoeft bij te houden. Dat het voor werknemers ook aantrekkelijk is, spreekt voor zich aangezien zij geen bijtelling hoeven te betalen.

Voorwaarden bijtelling afkopen en een praktijkvoorbeeld

  • Je kunt hier alleen gebruik van maken als door de aard van het werk de bestelauto doorlopend afwisselend gebruikt wordt door twee of meer werknemers.
  • Het moet niet goed vast te stellen zijn of de bestelauto privé gebruikt wordt en door wie.

Dit is onlangs nog bevestigd in een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. In deze zaak werd een bestelauto doorlopend afwisselend gebruikt door twee werknemers van een aannemersbedrijf. Wie de bestelauto ’s avonds mee naar huis nam, hing af van de vraag wie er het verst van de op dat moment uit te voeren klus woonde. De rechter kwam tot de conclusie dat juist voor dit soort situaties de eindheffing is ingevoerd en vernietigde de naheffing met boete.

Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op.

Stan Houterman
Belastingadviseur
s.houterman@bghaccountants.nl

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op.