Hoe kun je bijtelling voor een auto van de zaak voorkomen?

Nieuws

Hoe kun je bijtelling voor een auto van de zaak voorkomen?

Rijd je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé?

bgh_contact_icon

Als je als ondernemer of werknemer geen bijtelling voor een auto van de zaak wil betalen, kun je bijtelling voorkomen door de auto niet meer dan 500 kilometer per jaar privé te gebruiken. Dit moet je wel kunnen bewijzen.

Bijtelling auto van de zaak in 2020

In 2020 is de bijtelling voor personenauto’s en bestelauto’s 22%. Voor elektrische auto’s is de bijtelling 8% tot een cataloguswaarde van € 45.000. Daarboven is de bijtelling 22%.

De mogelijkheden om bijtelling op een bestelauto te voorkomen zijn ruimer dan die voor een personenauto. Lees ook: 7 mogelijkheden om bijtelling op een bestelauto te voorkomen

Hoe kun je bewijzen dat je de auto niet privé gebruikt?

Kilometeradministratie als bewijs om bijtelling te voorkomen

Voor het bewijs is een kilometeradministratie niet verplicht, maar wel het meest zeker. Dit kun je zelf op papier of in Excel bijhouden, of met behulp van een digitale tool.

Ander bewijs om bijtelling te voorkomen

Kies je ervoor om op een andere manier te bewijzen dat je de auto van de zaak niet privé gebruikt, houd dan rekening met een zware bewijslast.

Als een werknemer de bedrijfsauto niet privé gebruikt, geldt de volgende bewijslast:

  • De werkgever moet de autosleutels van de bedrijfsauto beheren
  • De werkgever moet het autogebruik controleren en administreren
  • De werknemer mag niet verzekerd zijn voor privégebruik van de auto
  • De werknemer moet een privéauto hebben
  • De werknemer moet een passende sanctie krijgen wanneer de bedrijfsauto toch privé wordt gebruikt. Hierbij moet je denken aan een boete die even groot is als de bijtelling over het privégebruik van de auto.

Wat is het risico?

Als je niet aan deze eisen voldoet en niet op een andere manier kan bewijzen dat de auto niet meer dan 500 kilometer per jaar wordt gebruikt, moet je alsnog de bijtelling betalen inclusief forse boetes. Denk hierbij aan verzuimboetes, voor het niet aangeven van het privégebruik, maar ook aan vergrijpboetes, voor het opzettelijk niet bijtellen van het privégebruik. De boetes alleen al kunnen oplopen tot 100% van de te betalen belasting. En dat over meerdere jaren.

Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met ons op.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op.