Kan een werkgever een mondkapje verplicht stellen?

Kan een werkgever het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht stellen? En wie betaalt dat dan? En wat als een werknemer geen mondkapje wil dragen?

Wettelijke zorgplicht

Als werkgever heb je een wettelijke zorgplicht. Dat betekent dat je voor een veilige werkomgeving voor je medewerkers moet zorgen. Ook ben je verplicht om aandacht te besteden aan de risico’s op de werkvloer (een arbeidsomstandighedenbeleid). Dit doe je met behulp van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). In de RI&E moet aandacht zijn voor de maatregelen in verband met corona.

Om te voldoen aan de zorgplicht kan je als werkgever het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht stellen. Je hebt namelijk ook een instructierecht. Dit betekent dat de werkgever aanwijzingen kan geven over de manier waarop en de omstandigheden waaronder de arbeid moet worden verricht. Het moet wel redelijk zijn. Als het bijvoorbeeld niet mogelijk is op de werkvloer genoeg afstand te houden, zoals in een supermarkt met smalle gangpaden, dan kan het redelijk zijn een mondkapje verplicht te stellen.

Wie betaalt het mondkapje?

Als je het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht stelt, moet je mondkapjes beschikbaar stellen of de mogelijkheid bieden om de kosten te declareren. Ook moet je duidelijke instructies geven over het gebruik ervan.

Wat als een werknemer geen mondkapje wil dragen?

Als een werknemer geen mondkapje wil dragen, dan kun je hem naar huis sturen om daar te gaan werken. Als thuiswerken niet mogelijk is door de aard van het werk, dan kan dit aanleiding zijn voor een disciplinaire maatregel, zoals een waarschuwing of het stoppen van de loonbetaling. Dit is natuurlijk een uiterste middel. Het blijft belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan.

Medische belemmeringen

Wat als een werknemer om gezondheidsredenen geen (of niet langdurig) mondkapje kan dragen? Bijvoorbeeld bij luchtwegklachten, zoals astma of COPD, of bij paniekaanvallen. Door mondkapjes op het werk te verplichten, zijn deze werknemers feitelijk niet meer geschikt voor het eigen werk. Het invoeren van een mondkapjesplicht is daarom maatwerk.

Instemmingsrecht or/pvt

Aangezien het verplicht stellen van mondkapjes op de werkvloer betrekking heeft op de arbeidsomstandigheden, geldt er een instemmingsrecht voor de ondernemingsraad (or) of de personeelsvertegenwoordiging (pvt). Zonder instemming van de or of pvt zal het lastig zijn een mondkapjesverplichting in te voeren.

Check of je branche een (erkende) RI&E of een coronaprotocol heeft. Daar kunnen handvatten in staan die van toepassing zijn op jouw bedrijfssituatie.

Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met ons op.

Vera Kasemir
Salarisadministrateur
v.kasemir@bghaccountants.nl

  • Vera Kasemir
    Vera Kasemir Salarisadministrateur | HR adviseur

Meer weten over dit onderwerp?