Soepelere handhaving op zzp’er en opdrachtgever vanaf 2025

De belastingdienst gaat vanaf 2025 handhaven op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers en opdrachtgevers. Daardoor is veel onrust ontstaan bij bedrijven. Er is daarom besloten om voorlopig soepeler te gaan handhaven. Hier lees je hoe de overheid onrust wil wegnemen en meer duidelijkheid wil geven.

Geen handhaving tot eind 2024

Op dit moment geldt er een handhavingsmoratorium. Wat betekent dat? Als er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan wordt er alleen gehandhaafd en komt er een boete als er sprake is van kwaadwillendheid. Als er geen sprake is van kwaadwillendheid, dan krijg je eerst een aanwijzing en gelegenheid om zaken te herstellen. Dit handhavingsmoratorium wordt in 2025 afgeschaft.

Eerder schreven we al een artikel over de handhaving vanaf 2025: Handhaven vanaf 2025 op zzp’er en opdrachtgever – dit zijn de risico’s en zo bereid je je voor

Nieuwe afspraken

Het volgende is afgesproken in diverse moties om onrust weg te nemen en meer duidelijkheid te geven:

  1. Voorlopig (in ieder geval in 2025), gaat de belastingdienst alleen risicogericht handhaven. Wat is risicogericht? De focus ligt dan op probleemgevallen, zoals gedwongen zelfstandigheid, onderbetaling, overduidelijke schijnzelfstandigen en arbeidsmigratieconstructies.
  2. Er komt voor 1 november 2024 een duidelijk afwegingskader op de website van de belastingdienst.
  3. In de handhaving wordt coulant omgegaan met onbewust onbekwame zelfstandigen door niet meteen een boete te geven.
  4. De overheid moet zich tot het uiterste inspannen om ervoor te zorgen dat er per 1 januari 2025 geen schijnzelfstandigen meer werkzaam zijn binnen de overheid.
  5. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om de agrarische sector uit te zonderen van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.
  6. Het blijft mogelijk om vooroverleg over de beoordeling van arbeidsrelaties aan te vragen.
  7. Goedgekeurde modelovereenkomsten blijven geldig.
  8. Je krijgt geen vergrijpboete als je laat zien dat je stappen zet tegen de schijnzelfstandigheid.
  9. Naheffing wordt maximaal met terugwerkende kracht tot 1 januari 2024 opgelegd. Normaal gesproken kan dit 5 jaar terug. Uitzondering zijn situaties waarin sprake is van kwaadwillendheid.

Lees ook: Is er sprake van een zzp’er of een opdrachtgever? Zo beoordeel je dat

Lees ook: Dit zijn de ontwikkelingen voor zzp’er en opdrachtgever

Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met ons op.

Martijn Vermunt
Partner
info@bghaccountants.nl

  • Martijn Vermunt
    Martijn Vermunt Partner

Meer weten over dit onderwerp?