Lagere WOZ-waarde bedrijfspand door corona?

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor veel bedrijven. Sommige sectoren zijn door de beperkende maatregelen een groot deel van hun omzet verloren. Heeft de crisis ook gevolgen voor de WOZ-waarde van bedrijfspanden?

Lagere WOZ-waarde bedrijfspand is gunstig

WOZ-waarde van een bedrijfspand is de grondslag voor diverse belastingen en voor fiscale afschrijving. Een lagere WOZ-waarde is dus gunstig voor zowel eigenaren als huurders van bedrijfspanden.

De WOZ-waarde gaat uit van de waarde op 1 januari in het jaar daarvoor. De WOZ-waarde van 2021 gaat dus uit van de waarde op 1 januari 2020. Door de coronacrisis kan het voorkomen dat een pand op 1 januari 2020 meer waard is dan op 1 januari 2021. Bijvoorbeeld bij horecazaken en detailhandel, die met aanzienlijke omzetschade te maken hebben en waarvan onbekend is hoelang dit nog duurt. Het is aannemelijk dat zulke panden fors in waarde zijn gedaald door het leegstandsrisico.

In zo’n geval is het dus gunstig als de WOZ-waarde van 2021 niet op 1 januari 2020 wordt gebaseerd maar op 1 januari 2021. Dit is mogelijk als sprake is van een ‘bijzondere omstandigheid’.

Is de coronacrisis een bijzondere omstandigheid?

Als er sprake is van een bijzondere omstandigheid wordt de waardepeildatum 1 jaar vervroegd. Dat betekent dat de WOZ-waarde van 2021 uit gaat van de waarde op 1 januari 2021.

Onderzoek in opdracht van de Waarderingskamer geeft aan dat corona een bijzondere omstandigheid kan zijn. Voorwaarde is dat dat het pand door de coronacrisis substantieel in waarde is gedaald. Wat dit precies is, is niet bekend, maar het moet om een forse daling gaan.

Bezwaar maken WOZ-waarde

Als je denkt dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld dan kun je bezwaar maken. Dit moet je binnen 6 weken na de datum van de beschikking doen.

Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op.

Martijn Vermunt
Partner
info@bghaccountants.nl

  • Martijn Vermunt
    Martijn Vermunt Partner

Meer weten over dit onderwerp?